2009. december 29., kedd

Zöldségek hajdina korongon


Szándékosan nem írtam pizzát. Bár ha minden pizza, ami kerek, és mindenféle rá van halmozva, akkor ez is pizza.


Alap:
1 + 1 csésze csíráztatott hajdina
1 kisebb cukkíni
1 marék bazsalikom
pici só



Először 1 csésze hajdinával aprítógépben elkeverjük a többi hozzávalót. Olyan majdnem teljesen sima, homogén masszának kell lenni. A legvégén beletesszük a másik csésze hajdinát is, ezzel már csak keveset keverjük, hogy egy picit darabos maradjon.

Ebből a mennyiségből 4 kisebb korong lesz, aszalógépben jól kiszárítjuk. Hűtőben ez is sokáig eláll, és nagyon jól felhasználható, gyorsan könnyű és finom nyers étel készíthető belőle.
Így néz ki aszalás után:


Tipp: ha minden hozzávalót teljesen simára keversz, akkor kicsit kemény lesz a korong. Azért kell a hajdina felét egészben hagyni, illetve éppen csak megtörni, hogy kicsit darabos maradjon: a végeredmény omlós, ugyanakkor kemény, mégis könnyen harapható... szóval nagyon ehető. Nincs benne lenmag, amit oly sokan nem szeretnek. És teljesen pótolja a kenyeret!

Paprikás dió szósz
Meglepően finom ez az egyszerű krém, áztatott dió, kápia paprika, fokhagyma. Kevés vízzel összeturmixolod, és már öntheted is rá a hajdina korongokra. Antinak nem tetszett így magában, amikor megkóstolta. De a hajdina kenyéren a sok zöldséggel már nagyon. Nem túl fűszeres (nem úgy, mint a kolbászkrém, hú, azt nagyon szereti...), viszont krémes, és a sok zöldség eredeti ízét hagyja érvényesülni.

Saláta, aprított zöldségek, reszelt retek megy a tetejére, és már készen is van a nyerslakoma!


2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Gitta!
Én csak kíváncsiságból vettem egy csomag hajdinát. Szeretném kipróbálni.

Ahogy olvasgattam a receptjeidet, több helyen említed az aszalógépet, nem lehet mondjuk valamilyen módon gázsütővel helyettesíteni?

Üdvözlettel: Klári

Gitta írta...

Klári, lehet használni gázsütőt, legalacsonyabb fokozaton, kicsit nyitott ajtónál. A levegő mozgatása nincs megoldva, azért könnyen befülled. javaslok egy ventillátort a sütő ajtaja elé állítani, hogy a kiáramló párát elhajtsa.
Légkeveréses villanysütőknél ez nem gond, én is azzal kezdtem!