A savanykás ízt el lehet érni pár csepp citromlével, és egy kis reszelt citromhéj egyenesen csodát tesz vele.
Mandulából készült epres túrós pohárkrém |
De ha egyszerűen csak állni hagyjuk a masszát, akár a hűtőszekrényben 2-3 napig, vagy kint szoba hőmérsékleten már 1 napig, akkor magától megsavanyodik (ahogy a tehéntej is), az illata és az íze is teljesen túrós lesz :)
Szépen be lehet ízesíteni, mint a túrót, és ugyanúgy fel is lehet használni. Itt rögtönöztem egy epres pohárkrémet, de lehet mást is készíteni belőle.
Így néz ki a mandulapép |
Hozzávalók (csak körülbelül)
10 dkg mandulapép (ami a mandulatej készítésénél megmarad. Mandulatej készítését lásd itt: Mandulatej)
1-2 evőkanál folyékony édesítőszer (agavé szirup vagy datolyaszirup, vagy esetleg méz, ha nem vagy vegán)
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve (opcionális, lásd a leírást)
4-5 evőkanál mandulatej (opcionális, lásd a leírást)
gyümölcsök ízlés szerint, itt most egy marék földieper
A mandulatej készítésénél megmaradt pépet tálkába tesszük, és úgy ahogy van, kint felejtjük a konyha asztalon. Legalább 1 napra. 1 nap alatt szépen megsavanyodik, hozzákeverjük az édesítőt, a citrom héjat, és ha túl száraz az állaga, akkor visszaöntünk hozzá annyi mandulatejet, hogy kellemes lágy legyen. Érdemes még a száraz részből kivenni egy keveset, majd a pohárkrém tetejére díszítésnek.
Ha nem szeretnénk természetesen savanyítani a mandula túrót, akkor egy fél citrom levével érhetjük el a savanykás ízt. Ez nem ugyanolyan, de így is finom.
Villával elnyomkodott földieper vagy más gyümölccsel rétegezve poharakba töltjük.
Eperrel, áfonyával, menta levéllel |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése