2017. május 26., péntek

Epres sajttorta


A tavaszi, nyári ünnepek legszebb, és mondhatom azt is, hogy a legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt nem szabad semmit elsietni. Az eredmény pedig lélegzetelállító.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
(a rétegek 25dkg, 50 dkg, 25 dkg, vagyis összesen ez a torta kb. 1 kg-os lesz díszítés nélkül)

az alaphoz:
15 dkg beáztatott datolya
10 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál őrölt arany lenmag
csipet só

a töltelékhez:
25 dkg kesudió
2 citrom leve és reszelt héja (bio citrom legyen) (elég egy is, ha nem szeretnéd túl savanyúra)
2 evőkanál agavé szirup
15 dkg kókuszolaj
2-3 evőkanál tisztított víz

az epres réteghez:
20 dkg eper
1 evőkanál agavé szirup
2 evőkanál útifűmaghéj

a díszítéshez:
eper


Elkészítése:

Az alaphoz először a datolyát és a fűszereket tegyük aprítógépbe, majd a lenmagot és annyi kókuszreszeléket, hogy egy nem túl lágy, formázható masszát kapjunk. Ha már kész datolyapépet használsz, akkor gép sem kell, hanem egy tálban ki tudod keverni a kókuszreszelékkel és a fűszerekkel. Inkább morzsás, mint pépes legyen.



A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és a masszát egyenletesen lenyomkodjuk az aljára.
A töltelékhez megolvasztjuk a kókuszolajat, és a citromlével, agavé sziruppal együtt turmixgépbe tesszük.
Most jöhet a kesudió és épp csak annyi víz, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. Ha túl sok vizet teszünk bele, a massza a tortában nem fog megszilárdulni, szobahőmérsékleten folyós lesz.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, és teljesen simára, homogénre turmixoljuk.
Ráöntjük a tortaformában az alapra. A tetejét szépen simítsuk el, hogy teljesen egyenes legyen.
Tegyük hidegre, hogy meg tudjon szilárdulni. (Fagyasztóba is mehet, amíg a felső réteget elkészítjük.)

A következő réteghez az epret törjük össze villával, vagy aprítógépben a pulse funkcióval, hogy maradjanak benne még darabos részek.
Tegyük egy szűrőbe, és a lecsöpögő eperlét fogjuk fel, kis poharakban ki lehet tálalni.
A szűrőben maradt epermasszát édesítsük, majd tegyük hozzá az útifűmaghéjat (ez fogja kicsit megszilárdítani, zselésíteni a gyümölcspépet). Várni kell egy kicsit, amíg a kis maghéjak beszívják magukba a nedvességet, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha túladagoljuk, akkor jó kemény lesz, szép és vágható, ugyanakkor a vizen kívül az útifűmaghéj az ízeket is magába szívja, és sajnos íztelen lesz a torta teteje. Szóval érdemes vigyázni.


Vegyük elő a tortát a fagyasztóból, és az epres masszát simítsuk rá a tetejére. Arra vigyázzunk, hogy csak akkor tegyük rá a tortára, ha a töltelék már teljesen megszilárdult, különben bele fog folyni. Érdemes kivárni.
Visszatesszük a hűtőszekrénybe teljes dermedésig.
Tálalás előtt lapokra vágott eperszeletekkel díszítjük.


A receptet megtalálod az Élő ételek ünnepnapokra című könyvemben, amit megrendelhetsz tőlem: lenartgitta101@gmail.com vagy a kiadótól, jobbra fent a borítóra kattintva.

A fotókat Birta Endre készítette

Nincsenek megjegyzések: