gyümölcsös süti |
Ez most egy tálcán készült, de ha kerek tortaformába teszed, akkor gyümölcstortának is tálalhatod, és akkor még ünnepélyesebb.
Hozzávalók (egy kb 30x20 cm-es tálcához)
az alaphoz:
20 dkg áztatott dió (mandula is jó)
1 evőkanál aszalt-csíráztatott hajdina (ez elhagyható, de ettől lesz finom ropogós)
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan, lehetőleg bio)
1 evőkanál méz
2 evőkanál kókuszreszelék
gyümölcsök: 2-3 kivi, 1 banán, 2 mandarin (vagy bármilyen más gyümölcs)
Kesuhab a tetejére:
15 dkg kesudió,
1-2 kanál méz,
1/2 citrom leve
1,5 dl tiszta víz
csipet vanília aroma
a díszítéshez aszalt áfonya, citromfű levelek
Csokis réteg, rajta a gyümölcsök |
Erre szépen felkarikázunk tetszés szerinti gyümölcsöket (először olyan "gyümölcssalátásan" akartam, összekeverve, de a végén mégis ilyen katonás sor lett belőle...)
És utána jöhet a kesuhab: a kesudiót a vízzel, mézzel, citromlével simára turmixoljuk, és gusztusosan a gyümölcsök tetejére öntjük. Aszalt gyümölcsökkel, zöld levelekkel díszítjük.
Szépen lehet szeletelni |
Szépen lehet vágni, még az alja sem tapadt le. Egy pillanat alatt elfogyott...
4 megjegyzés:
De szép színes!!
Már régóta nézegetem a blogod, ás annyira ínycsiklandónak találtam ezeket a képeket, hogy ezzel a recepttel "betelt a pohár", muszáj megnyilvánulnom :)
Eddig csak rendeltem az élő ételeket ebédre, de csak mostanra lett annyi szabadidőm, hogy többet tevékenykedhessek a konyhában.
Ma beszerzem a kesudiót (mindig ez hiányzik nálam a receptjeidhez), a kamrában alvó kis hajdinákat felébresztem álmukból, és elkészítem ezt az alkotást.
Egyébként van a kesudiónak valami alternatívája? Sok receptednél szerepel, de az ára kicsit horror sajnos.
A kesudió más csonthéjassal helyettesíthető, csak társait be kell áztatni legalább egy éjszakára. A kesu nem számít nyers magnak, mert hőkezeléssel szedik ki a héjából, ezért nem kell áztatni a könnyebb emészthetőségért. A mandulát, diót,... ... áztatni kell. A kesu krémes, ezért használjuk mégis :-) Na nem én vagyok ám ilyen okos, mindezt Gitta könyvéből tudom :-)
Már csonthéjas sem olcsóbb, de olyan laktató, meglátod, ezekből az édességekből a töredékét fogod megenni, még talán kívánni is. Laktató és finom :-)
Judit, köszönöm, hogy kisegítettél. A kesudió nem nyers, valóban. De édességek tetejére isteni, krémes, a legfinomabb. Lehet mással helyettesíteni, de nem lesz ilyen finom. De még így is jobb, mint a tejszínhab, ha az ember nem szeretne állati eredetű dolgokat enni. A növényi tejszínek pedig megint csak feldolgozott és agyon-ízesített termékek, nem ajánlom őket!
Megjegyzés küldése