2010. január 24., vasárnap

Őszi Tündöklés (Almás-diós torta)



Annáék hozták ezt a nagyon szép és finom tortát a potluck-ra. Nagyon nagy sikere volt, nekem már csak egy fél szelet fele maradt...

A receptet megtaláljátok Anna blogján is, és bár ilyet nem szoktam csinálni, de én is felteszem, mert annyira szép is volt, finom is volt...!

Tortaalap
2 csésze 12 órára beáztatott dió
1 csésze 30 percre beáztatott mazsola
1/2 csésze kókuszreszelék
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál kardamom
csipetnyi só

A hozzávalókat 1-2 evőkanál vízzel dolgozzuk össze a robotgépben tészta-sűrűségűre. A masszát terítsük szét a egy tortalapon vagy tányéron.

Töltelék
5 kimagozott, meghámozott alma
1/2 csésze 4 órára beáztatott datolya (vagy 1 órára beáztatott mazsola)
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál vaníiliapor
1/2 csésze durvára darált dió

Az almát a datolyával aprítsuk darabosra a robotgépben. Majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. Ezt a gyümölcsös masszát terítsük szét a tortaalapon.
A torta tetejére pedig Kesudió krémet teszünk. Így készül:

Kesudió krém
10 dkg finomra darált kesudió
2 evőkanál agavé szirup
1 evőkanál citromlé

A hozzávalókat kevés vízzel krémes állagúra keverjük, majd szétterítjük a torta tetején.

A tortát tetszés szerint díszíthetjük gyümölcsökkel vagy dióval.


(A torta Joan van Rooijen: Napeledel c. könyvében található recept alapján készült)

Nincsenek megjegyzések: