2009. május 14., csütörtök

Epres-banános fagyi-torta

A hétvégén epertortát készítettem, nézzétek csak:

Viszonylag egyszerű, mégis egész nap készült... a siker nem maradt el, "oáááá" volt az első reakció, amikor meglátták, és "hú de finom", volt a második, amikor megkóstolták. Öröm ilyen családnak ételt készíteni...

Az alap a szokásos nyerstorta alap, olajos magok+datolya. Nem is baj, hogy kicsit édesebb, mert az eper savanykás, így kiegyensúlyozzák egymást.
A töltelék viszont (majdnem) csak gyümölcs, így nyugodtan eheted lelkifurdalás nélkül, nem hízlal.

Hozzávalók:
Alap:
10 db datolya kimagozva
5 kanál csíráztatott hajdina
1 kanál kesudió
4-5 db paradió
csipet fahéj
Töltelék:
20 dkg eper, pár szem szárított eper (ha van)
2 banán,
pár darab kesudió (elhagyható)
1 citrom leve
1 kanál agavé szirup, vagy más édesítő szer
kiskanál vanília por
Díszítés:
Eper, pár menta levél

Az alaphoz valókat konyhai robotgéppel addig dolgozzuk, amíg össze nem áll egy masszává. Ezt egy tortaforma alján egyenletesen elterítjük. Betesszük a mélyhűtőbe.

Kétféle tölteléket készítünk:
Epres:az epret villával szétnyomkodjuk, a szárított epret azért használtam, hogy még intenzívebb legyen az íze, de kihagyható. A szárított eper ismérve, hogy az összetevők között ez szerepel: eper. Az aszalt eper kerülendő, csak meg kell nézni a csomagolásra mi van írva, bizony az epren kívül van ott elég sok nem odavaló dolog...
Szóval lesz egy szép piros epres masszánk, pár csepp citromlével, kevés (!) agavé sziruppal ízesítjük. Ez ne legyen édes, mert ez lesz a savanykás réteg!

Banános: a két banánt a kesudióval, kevés vízzel turmixgéppel simára keverjük. Kevés citromlével, és kicsit több agavé sziruppal, kis vanília porral ízesítjük. Ez lehet édesebb, mert ez lesz az édes réteg! A banán gyorsan barnul, és én fehér réteget szerettem volna. Ezért került bele a kesudió, és szintén a barnulás ellen kell bele a citromlé is. Ha a szín téged nem zavar, akkor készítsd csak banánnal!


Ha már az alap keményre fagyott, rátesszük az epres töltelék felét, és visszatesszük a mélyhűtőbe. 1-2 óra múlva jöhet rá a banános réteg, a töltelék fele. Meg kell várni, míg ez is megfagy, majd erre ráterítjük a maradék epres réteget. Újabb 1-2 óra fagyasztás után jön rá a maradék banános réteg. A torta akkor van kész, ha már a legutolsó réteg is keményre fagyott.
Akkor levesszük a tortaforma csatos szélét, és már csak a díszítés van hátra. Nekem így nézett ki ekkor:

Jól látszanak a rétegek. Ha van türelmed, és még különlegesebbet akarsz készíteni, akkor ne kétfelé, hanem háromfelé szedd a tölteléket, és akkor nem 4, hanem 6 réteges lesz a torta.
A félretett eperszeletekkel díszítsd fel, és azonnal tálald!


Evés közben a banán (édes) réteg hamarabb felolvadt, és körülvette a még fagyos epres (savanykásabb) réteget. A vanília és az eper különösen megy egymáshoz, de nem is írom tovább, inkább próbáld ki te is!

2 megjegyzés:

Bridge írta...

Nagyon ötletes a fajta rétegzési mód :)
Nagyon szép is lett, és biztosan finom. Szintén a kipróbálandók közé kívánkozik.

Gitta írta...

Köszönöm Bridge, szerintem is kár lenne kihagyni...