A kész lasagna, paradicsom szeletekkel, friss bazsalikom levelekkel |
Kár, hogy a cukkíni és a paradicsom szezonjának a végefelé járunk... de azért még megéri elkészíteni gyorsan ezt a finomságot.
Tulajdonképpen nem is kellene másképp hívni ezt az ételt, mint "paradicsomos-növényi sajtos rakott cukkíni". De rövidebb a lasagna. Sokan kérdezik tőlem, hogy mik alkotják a rétegeket, és talán a hosszabb megnevezés erre is választ adna.
A nyers lasagna-ban a tésztát vékonyra vágott cukkíni lapok alkotják, a töltelék pedig nyersen összeturmixolt zöldségek, diófélék. A végeredmény egy káprázatos, illatos, nagyon finom nyers egytál-étel.
Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes cukkíni
½ fej jégsaláta
a paradicsom szószhoz:
20 dkg paradicsom
5 dkg aszalt paradicsom
5 dkg datolya
só, friss bazsalikom, fokhagyma, bolognai fűszerkeverék (ez el is hagyható)
a magos réteghez:
10 dkg mandula
5 dkg paprika
egy evőkanál sörélesztő pehely
cukkíni darabok, amik a csíkozásból kimaradtak, max 5 dkg
kb 1 dl víz
só, petrezselyem, citromlé
A cukkínikből uborka gyaluval hosszú csíkokat vágunk. A két cukkíniből összesen 16 szép szelet lesz. A jégsalátát vékony csíkokra vágjuk.
Az első réteg: 4 cukkíni lap egymás mellé téve. A többi réteg is így készül |
A paradicsom szósz hozzávalóit turmixgépben simára keverjük. Ha a datolya száraz, akkor azt előtte be kell áztatni.
A magos réteghez is konyhai robotgépbe tesszük a hozzávalókat, és egy homogén masszát készítünk.
A cukkíniből 4 szeletet lerakunk egymás mellé egy kisebb tálba. Erre rászórjuk a jégsaláta felét. Erre a paradicsom szósz fele kerül, majd ismét 4 szelet cukkíni. Erre rákenjük a mandulás krémet, majd újra jön 4 szelet cukkíni. Erre a saláta levelek, majd a paradicsom szósz másik fele.
A tetejére ismét cukkíni csíkokat teszünk.
A kétféle szósz, balra-hátul a paradicsomos, elől pedig a mandula-sajtos. A petrezselyemtől ilyen zöld :) |
Azonnal fogyaszthatjuk.
Így néz ki felvágva, látszanak a rétegek... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése