Zöldségek bundában |
Egy régebbi potluck-on találkoztam ezzel a nyers étellel, és most eszembe jutott! Milyen jó ötlet, a zöldségeket csak felvágom, meglocsolom, meghempergetem, egy guszta finom könnyű szósz hozzá, és már lehet is enni...
Zöldségek:
sárgarépa, karfiol, lilahagyma, cukkíni, sütőtök... de lehet más zöldség is, cékla, brokkoli...
zöldségek falatnyi darabokra vágva |
A zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk, félretesszük.
Bunda 1:
1 marék napraforgó
1/2 kápia paprika
só,
kevés víz
1 kanál chia mag
A napraforgóból a paprikával, sóval, vízzel sűrű szószt turmixolunk. Intenzív íze legyen, mert ez nagyon vékonyan fogja beborítani a zöldségeket, így csak kevés fog belőle a szánkba jutni egyszerre. Ha nem elég intenzív, akkor kicsit íztelen lesz az étel.
A turmixolás után beletesszük a chia magot is. Ettől kocsonyás lesz, és rá fog ragadni a zöldségekre.
a chia mag még itt nincs elkeverve |
Bunda 2:
Egy tálba lenmagot, egy másik tálba szezámmagot öntünk. (lehet más magot is használni, pl. darált diót vagy mandulát, tökmagot...)
A zöldségek egyik felét a szezámmagba, a másik felét a lenmagba forgatjuk. (lehet egyenként is bíbelődni, én csak úgy átrázogattam), kivesszük és tálra rakjuk őket.
A szószhoz turmixgépbe teszünk egy nagyobb darabka sütőtököt, egy-két savanykás almát, pici sót, egy marék mentát, és kevés vízzel simára turmixoljuk. Jó mentás lett!
Ebbe a szószba mártogatjuk a zöldség-darabkákat, és már ehetjük is.
Jól meg kell rágni, ez igazi kihívás a fogaknak, állkapocsnak! A karfiol volt a legfinomabb... a sütőtök a legkevésbé :(, de a lilahagyma, cukkíni, és a paprika is remek volt. A sárgarépa közepes...
Próbáljátok ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése