2010. szeptember 3., péntek

Almás reteksaláta



Őszintén megvallva nem kedvenc zöldségem a retek. Ha salátát készítek, nem ez az első zöldség, ami eszembe jut. Viszont ismerve jótékony hatásait, időnként retket is eszem.
Ez a saláta viszont olyan jól sikerült, hogy a retek az "almás reteksaláta" című műben jócskán előrelépett a kedvenceim ranglistáján.

Katáék épp beugrottak hozzám, és adtam belőle kóstolót, ők sem panaszkodtak :)

Ezt írja a retekről a wikipédia:
Mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.

Hozzávalók:
1 kisebb jégcsapretek
1 fej lilahagyma
1 édes alma
1 paradicsom
10-15 csepp citromlé
pár csepp hidegen sajtolt, pl szőlőmag olaj
kis csokor petrezselyem apróra vágva

A retket és az almát pucolás után nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a kockára vágott lilahagymával. Ráöntünk egy pár csepp citromlét és olajat, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, és paradicsom karikákra tálaljuk.

Először csak volt a retek és a hagyma. Petrezselyem. Citromlé, olaj. Megkóstoltam, de valami hiányzott belőle. Egy kis édes? De hát mézet mégsem teszek bele, retekhez méz? És akkor eszembe jutott az alma, szép, édes alma. És az alma csodát tett, a kicsit csípős, erős ízű salátát meglágyította, megédesítette. A paradicsom pedig adott egy lédús alapot a ropogós zöldségeknek, teljes lett az összhang.


Tessék kipróbálni!

Nincsenek megjegyzések: