2010. június 1., kedd

Tök és cukkíni kesudiós mártásban

Az egyik legfinomabb ételt Erika hozta a találkozóra, ezt abból is le lehetett mérni, hogy bár nem volt kevés, mégis gyorsan elfogyott.


A fotó sajnos nem sikerült valami jól (mi az hogy, a minősége egyenesen pocsék lett, azért is lett ilyen picike), mégis felteszem, mert azért ki lehet venni, hogy hogyan is nézett ki. A paradicsom díszítésnek is szép volt, és ízre is illett az ételhez. Ajánlom mindenkinek egyszerű főételként elkészíteni, krékerrel, kenyérrel, vagy csak úgy magában is isteni.

Tök és cukkini kesudiós (magyaros) mártásban

kb. negyed kg gyalult tök
3 kisebb cukkini lereszelve
3 paradicsom
zöldpetrezselyem

1 csésze kesudió
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál kömény
frissen őrölt feketebors
1/4 teáskanál só

A tököt és a cukkínit be kell sózni, és addig kell állni hagyni, amíg levet nem ereszt, így egy kicsit felpuhul. Egy jó óra után jól ki kell nyomkodni belőle a nedvességet, és jöhet rá a szósz.

A zöldségeket tegyük egy tálba. A többi hozzávalót tisztított vízzel turmixoljuk össze a kívánt sűrűségűre.
Az öntetet keverjük össze a zöldségekkel. A salátát petrezselyemmel és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

Ez egy elég univerzális szósz, bármilyen zöldség-keverékre öntheted (cukkínis, brokkolis vagy céklás...), csak ne vidd túlzásba, az ételben főleg a zöldségek legyenek túlsúlyban.

2 megjegyzés:

Adorján Éva írta...

szia Gitta! már az tratzikinál is meg akartam jegyezni, nem sajnálod-e kiönteni a zöldségek levét.. a sok vitaminnal, élettel? szerintem érdemes csak annyi sót használni, amennyi a szószba kell, és a zöldségélét használni víz helyett a szószba (az édességeknél az alma levével is így szoktam)

Gitta írta...

De jó ötletet adtál! Köszönöm! tényleg víz helyett lehet használni a zöldségből kinyert levet.
Köszi még egyszer!!!