2012. május 14., hétfő

Sárgarépás szezámtej

Magas kalcium tartalma miatt különösen ajánlom ezt a finomságot. (a szezámmag súlyarányosan kalciumban gazdagabb, mint a tehéntej)
A színe már magával ragadó, és az állaga is finom, selymes. Annak van szerencséje, aki kedveli a kesernyés ízeket, mert könnyebb ezt az italt megszeretni, nem szokványos. Valami van benne, amitől az ember újra és újra megkívánja.



Hozzávalók 1 liter italhoz:
15 dkg szezámmag (egy pár órára beáztatva, hogy az enzimek feléledjenek)
10 dkg sárgarépa
tisztított víz

A magokat a feldarabolt sárgarépával, kevés vízzel simára turmixoljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 1 liter legyen. Szűrőzsákkal leszűrjük. A masszához öntünk még egy kis vizet, hogy még több magtejet préselhessünk ki belőle.
Édesíteni nem szükséges, mert a szezámmagnak és a répának jó kis természetes ízei vannak, kár lenne ezeket elnyomni.

5 megjegyzés:

kazerniel írta...

A répa helyett szerinted még mi illene ízben a szezámmag mellé?

Gitta írta...

A sárgarépa édeskés zöldség, azért megy a szezám keserű ízéhez.
Kakaó! kesernyés íze miatt még kakaóval tudom elképzelni, de akkor édesíteni is kellene valamivel. Más zöldség nem jut eszembe.

Zsuzsanna írta...

Ma végre kipróbáltam a Philips-centrifuga szűrőhengerét. Eper-turmixot készítettem, uborkával, kevés vízzel. Ízesítetlenül is finom volt, be is indult a fantáziám, mi minden jöhetne bele: gyömbér, citrom, méz, esetleg víz helyett magtej!
A szűrő nagyon jó dolog, mert azok is élvezhetik a turmixokat, akik a rostokat, aprómagvakat kevésbé tűrik.

Bogi írta...

Szia Gitta, most ismerkedek a nyers konyhával, a zöld turmixokat már 4. hete iszom, és imádom!! De úgy gondoltam itt az ideje másfele is nyitni. Megcsináltam ma ezt a szezámtejet, tényleg érdekes, de finom az íze. Viszont számomra nem teljesen egyértelmű, hogy ami fent marad a szűrőben azzal mi lesz?
Alig várom, hogy meg tudjam venni a könyvedet is.

Gitta írta...

Kedves Bogi, a szűrőben fennmaradt pépet összekevered valamilyen aszalt gyümölccsel, mézzel, vagy kókuszreszelékkel... stb, és a masszából vagy torta-alapot formázol vagy golyókat gyúrsz...
Gitta