2012. május 27., vasárnap

Epres süti

Hiába no, mostanában ha édességre gondolok, mindig csak az eper jut eszembe.
Almalapokból készült, felváltva csokis-epres-vaníliás rétegek között! A tetejére szintén csoki réteg került, és az oldalát is azzal vontam be. A fotózás után egy pillanat alatt elfogyott!

Epres szelet


Hozzávalók:
7 darab almalap (almát pépesítünk és aszalógépben megaszalunk, ha nincs aszalógéped, a légkeveréses sütő is megteszi, vagy készen is tudsz almalapot venni. Megrendelheted a Vegafood-tól, pénteken a Z7-es kódon, itt 10 darab van egy csomagban. Vagy rendelj tőlem: gitta@nyersetelakademia.hu címen. 

a csokis réteghez:
2 banán
15 dkg mandula
1 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
pici víz
A mandulát megőröljük, a banánt villával szétnyomkodjuk. Kevés vízzel kikeverjük a mandulát, hozzáadjuk a banánt, mézet, kakaóport. Kenhető állagúnak kell lennie. 

az epres réteghez:
20 dkg friss eper
Az epret vékony szeletekre vágjuk. Ne pürésítsük, mert eláztatja az almalapokat.

a vaníliás réteghez: 
15 dkg kesudió
1 kávéskanál vanília por
1 evőkanál méz
1 citrom kifacsart leve
1 evőkanál chia mag (vagy használhatsz más sűrítő anyagot is)
kevés víz
A kesudiót kevés vízzel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a mézet, citromlét, vaníliát. Chia maggal sűrítjük. (ezzel egy órát várni kell, míg megszívja magát, és akkor kenhető állagú lesz. Használhatsz utifűmag héjt is, azzal is teljesen jó)

Az első almalapra csokiréteg kerül. Szépen egyenletesen elkenjük, majd rátesszük a következő almalapot.
Erre egyenletesen elterítjük az eper szeleteket.


Eper szeletekkel
Erre újabb almalap kerül. Most jön a vaníliás réteg:


Vaníliás réteg
A következő almalapra ismét csokis réteget kenünk, majd megint eper következik, és a végén újra vaníliás.
A tetejét és az oldalát megkenjük csokikrémmel, és egy órára eltesszük pihenni, hogy az almalapok felpuhuljanak.
Ezután lehet szeletelni, eperdarabokkal díszíteni.


Látszanak a rétegek...

Tányéron :






3 megjegyzés:

Ildikó írta...

Eddig nem készítettem almalapot, hát azt hiszem, elérkezett az ideje... ez valami csodafinom lehet :)

Gitta írta...

Ildikó, az almalapban az a csodás, hogy bármivel megtöltheted: mákos, diós, kókuszos, csokis... töltelékkel, csak a fantáziád szab határt!

Somogyi Sándor írta...

Ma elkészült az első almalapom, felteszem a Facebookra is.
Már csak töltésre vár :)