2008. december 19., péntek

Nyers mákos, diós beigli

Hamarosan itt a karácsony, és azon gondolkoztam, vajon milyen alternatívát tudnék kitalálni a hagyományos mákos és diós beiglire. Azt hiszem sikerült, és állíthatom, hogy sokkal egyszerűbb, gyorsabb, mint a sült változat.

A nyers beigli elkészítése némi előkészülettel is jár, ugyanis a gyümölcslapokat már jó előre meg lehet aszalni, hűtőben sokáig eláll. Én 16-18 lapot szoktam egyszerre csinálni, feltekerem őket, alufóliában elteszem a hűtőszekrénybe, és amikor eszembe jut megtölteni őket, akkor csak előveszem.

Nyers beigli

"tészta": gyümölcslapok
2 banán
4-5 szem alma
kevés víz
pici citromlé

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a banánnal együtt apró darabokra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt sűrű masszává turmixoljuk. Aszalógép tálcáján szétterítjük (vagy légkeveréses villanysütő tepsijében), és 5-6 órán át 40 fokon aszaljuk. A fenti mennyiségből 2 tálca lesz. A sütőben a legalacsonyabb fokozatot állítjuk be, és az ajtót kicsit nyitvahagyjuk. Időnkét kézzel lehet ellenőrizni a hőfokot, ha melegebb, mint egy lázas gyerek homloka, akkor nyitni kell a sütő ajtaját, ha hűvösebb, akkor a rést lehet kisebbre venni. Ez így egy kicsit bonyolultnak hangzik, de nem annyira az. A legjobb persze az aszalógép.
Amikor már leválik a lapról (használhatunk sütőpapírt is), akkor megfordítjuk, és még 1 órát szárítjuk. Minden lapot kettévágunk, ez lesz a beigli alapja.
A gyümölcslapokat bármilyen édes töltelékkel meg lehet tölteni, nyár elején az epres banános a sláger!


Mák töltelék:
15 dkg mák
2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)
pár csepp citrom, kevés citrom héja
csipet só

Dió töltelék:
15 dkg dió
2 evőkanál agavé szirup (vagy méz)
pár csepp citrom, kevés citrom héja
csipet só

A töltelékhez a mákot és a diót megdaráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Vigyázni kell, hogy a massza ne legyen se túl kemény (mert akkor nem tudjuk kenni) és ne legyen túl híg sem (mert akkor eláztatja a gyümölcslapokat). Ha szükséges kicsi vizet is tehetünk hozzá. Édesítőszernek használhatunk steviát, ebben az esetben több víz kell. A citrom héjával vigyázni kell, a citromot alaposan meg kell mosni, még akkor is, ha a bio piacon vettük.

Ha készen van a töltelék, akkor összefogunk két lapot, rákenjük a tölteléket, és szépen feltekerjük. A mákos beiglinél én csak egy lapot használtam, és úgy tűnt, hogy a töltelék "megette" a tésztát, így ajánlom, hogy ennél a receptnél 2 lapot használjunk.

Ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc!

Jó 1-2 órát állni hagyni, hogy a töltelékből a nedvesség felpuhítsa a lapokat és könnyebb legyen szeletelni és enni is.

15 megjegyzés:

siccike írta...

Azta, nem semmi! Hogy mik vannak...!:-) Nagyon ügyes vagy!

Kata írta...

Csatlakozom, ez nagyon klassz!!!

Gitta írta...

Köszönöm!

Bogi írta...

Szia Gitta!

És mondd csak, meddig áll el ez a finomság?

Bogi

Gitta írta...

Szia Bog!
Tapasztalatom nincs, mert nálunk a mákos még születése napján elfogyott :), a diós pedig tegnap, tehát nem volt ideje megromlani.
Attól is függ, mennyire lett lédús, mert a régebbi tapasztalataim alapján, egy nyers étel minél szárazabb, annál tovább eláll.

Danci írta...

Üdvözletem... egészségügyi okok miatt kell átálnom a nyers étkezésre és ezzel kapcsolatban lenne néhány személyes kérdésem.... amennyiben lehetséges privát üzenetben kérdezni.. tisztelettel .Nagy Pál

Gitta írta...

Kedves Pál, várom a jelentkezését, Gitta (gitta@wisoft.hu)

Zsuzska írta...

Kedves Gitta! Nagyon tetszik a gyümölcslapos recepted, mindenképpen szeretném kipróbálni. Milyen állagúnak kell lennie a masszának aszalás előtt? Honnan látom, hogy elég sűrű vagy éppen túl sűrű-e? És milyen vastagon érdemes szétteríteni a masszát? És még van egy utolsó kérdésem: nem törik könnyen a lap feltekeréskor? Előre is nagyon köszi a válaszod!

Gitta írta...

Szia Zsuzsa! Ha csak gyümölcsöt turmixolsz össze víz nélkül, akkor pont jó lesz az állaga.
A kiszárított lap rugalmas lesz, nem törik. Kb. fél cm vastagságban érdemes kiteríteni. Egy nagy tálcára kb 50 dkg gyümölcsmassza kerül.

Zsuzska írta...

Nagyon köszi a segítséget!

Unknown írta...

Kedves Gitta!
Ma én is kipróbáltam, de nem olvastam el előtte, hogy legalább fél centi vastagra kell hagyni, így sajnos eltört több helyen, de majd legközelebb jobb lesz.
Az én kérdésem még az lenne, hogy a töltelék mitől lesz kenhetőbb? Én több citromlevet tettem hozzá, de nem hinném, hogy elegendő lenne a lap megpuhulásához.
Monika

Gitta írta...

A töltelékhez tehetsz még mézet, narancs kifacsart levét, beáztatott, összeturmixolt datolyát, ezektől mind lágyabb és édesebb lesz. De ha nem cél az édesítés, akkor mehet bele egy kevés víz :)

Móni írta...

Én éppen most szenvedek az alma turmixolásával, de vizet nem akarok hozzátenni, így meg nem akar "összezuhanni", 2 másodperc múlva már üresen forog a kés, ki kell nyitni, és lekapargatni. A jövőbeni egyszerűsítés miatt kérdezném, hogy nem lehetne az almát almareszelőn pépesíteni?

Gitta írta...

Bármivel lehet pépesíteni az almát... a lényeg, hogy teljesen pépes legyen. Kézi reszelés után még mindig bele lehet tenni a turmixgépbe, és ha kell, pici víz is mehet mellé...
sok sikert!

Móni írta...

Köszi a választ! Beszámolnék az eddigi tapasztalataimról, hátha valakinek segít. Végül úgy oldottam meg, hogy a turmixgépet turmixolás közben ütögettem az asztalhoz, így lepotyogott az oldalára ragadt alma a kés útjába. (Hogy a gép mennyire vette zokon, még nem tudom :) Mivel aszalóm nincs, így sütőben szárítottam, és igaz, hogy nyersen fél centi volt a massza, de mire kiszáradt, már jó, ha 2 mm volt. És ki is száradt törősre, mert nekem valamiért nem engedte el a papírt, és azt vártam, hogy majd akkor megfordítom. Lidl-es sütőpapír, szóval lehet, hogy másikkal jó lett volna. De megoldottam. Először is megfordítottam, és a sütőpapírra nedves papírtörlőt borítottam, és egy idő után le tudtam valahogy szedegetni. Az én lapom alatt a (valószínűleg nem megfelelő) papír összeráncosodott, és az aszalványból kis munkával ki kellett piszkálni a papírcsíkokat. Aztán visszafordítottam, és a másik oldalt is rehidratáltam a nedves törlővel. Most azt várom, hogy annyira rugalmas legyen, hogy fel tudjam tekerni. Ha már biztató a helyzet, akkor rárakom a tölteléket, és úgy is pihentetem egy darabig, hogy puhuljon. Amúgy a szélén letört darabokat csipegetve ízlik :)