A savanyú káposzta igazi szuperétel. A legfontosabb téli
C-vitamin forrásunk, magas rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani. A
káposzta erjedése során keletkező tejsav erősíti az immunrendszerünket, segít
helyreállítani a bélflóránkat. Kifejezetten téli étel, lehetőleg nyersen együk J ugyanis a főzéssel
mind a C-vitamin tartalma, mind a tejsavbaktérium tartalma jelentősen
lecsökken.
Hozzávalók (ez kb 1 kg töltelék):
5 dkg lilahagyma
(kb 1/2 fej),
1 gerezd fokhagyma,
5 dkg aszalt paradicsom,
25 dkg fehér répa,
10 dkg sárgarépa,
35 dkg zellergumó,
20 dkg napraforgó mag beáztatva,
só, bors ízlés szerint (kóstolni kell)
10 darab nagy káposzta levél
kb 20 dkg szálas savanyú káposzta
1 teáskanál pirospaprika
1 kisebb fej hagyma
1/2 kápia paprika
5 dkg aszalt paradicsom
kevés víz
A töltelékhez a hozzávalókat, zöldségeket és a napraforgó magot
aprítógépben finom morzsásra, krémesre dolgozzuk. Kóstoljuk, ízleljük. Mivel a
káposzta levél sós, ezért a tölteléket nem kell nagyon megsózni.
Ebből a mennyiségből 20 darab 5 dkg-os gombócot
formázunk, félretesszük.
A savanyú káposzta levelek vastag erét kivágjuk, így
minden levélből 2 tekercset tudunk készíteni. A fél levélre tegyünk egy gombóc
tölteléket és tekerjük fel.
Fotó: Birta Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése