2017. július 29., szombat

Tökfőzelék nyersen, még egyszer

Rájöttem, hogy itt a blogon egy nagyon régi tökfőzelék recept van fent,
-ITT-
és arra is rájöttem, hogy én már egészen másképp csinálom a nyers tökfőzeléket...

De hogy egyről beszéljünk, amikor találkozunk, meg kell osztanom ezt a receptet is :)

Hozzávalók
1 közepes főzőtök
1 marék kesudió (kb 6-8 dkg)
só, kapor, citromlé, 1-2 szem datolya

esetleg még: 1 szál újhagyma, 1 kicsi zsenge sárgarépa, 1 szál zellerszár (szárzeller)




A tököt meghámozzuk, hosszában négyfelé vágjuk, a középső magos részét kivágjuk, nem dobjuk ki, félretesszük. A tök húsát legyaluljuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A félretett tök-belsőt turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, kaporral, citromlével, az édes íz miatt egy két szem datolyát is szoktam beletenni. Hozzáadjuk a kesudiót is, és egy krémes, egyszerre sós, savanykás, kapros ízű szószt kapunk. Ha az íze elég intenzív, akkor össze lehet keverni a reszelt tökkel.
Azonnal lehet tálalni :)

Ha nincs otthon kesudió, akkor áztass be napraforgómagot legalább 6 órára tiszta vízbe. Cseréld a vizet, ahányszor csak tudod. A magok csodálatos átalakuláson mennek keresztül, készülnek csírázni... Használd a kesu helyett... majdnem olyan finom lesz vele.

Ha van kéznél néhány felhasználható friss zöldség, akkor a turmixba mehet egy pici sárgarépa vagy újhagyma vagy zeller, ezekkel kicsit teljesebb lesz az ízhatás, természetes ételízesítők :)

Tálaláskor mehet még hozzá felvágott kapor :)

Fasírttal a legjobb...


Nincsenek megjegyzések: