Kakaóvajat is be lehet már szerezni több helyen, a bio
nagykerekben többféle is kapható. (Én a PlanetBIO kakaóvajat és kakaóport
használom, nyers, organikus, finom)
Fotó: Birta Endre |
Hozzávalók kb 40 darab csoki nyuszi elkészítéséhez (függ
a forma méretétől a darabszám)
10 dkg kakaóvaj
4 dkg kakaópor
10 dkg finomra őrölt kesudió
egy evőkanál méz
4 csepp étkezési illóolaj*
Ennek a csokinyuszinak ez az illóolaj a különlegessége.
Étkezési célra többféle ilyen olaj kapható már a kereskedelemben. Citromolaj,
narancsolaj, mentaolaj, mandulaolaj… stb. Nekem a narancs és a menta vált be
legjobban a csokoládé ízesítésére. No nem egyszerre, külön-külön. Próbáld meg
beszerezni valamelyiket, és tedd a csokimasszába. Igazi különlegességet kapsz.
A kakaóvajat gőz fölött (vagy aszalógépben)
megolvasztjuk. Gyorsabban fog menni, ha a kakaóvajat lereszeljük, vagy
felvágjuk kisebb, lehetőleg egyforma darabokra. Keverjük folyamatosan, hogy a
már felolvadt, folyékony kakaóvaj nehogy túlmelegedjen, illetve hogy a darabok
gyorsabban olvadjanak.
A megolvasztott kakaóvajhoz hozzákeverjük a többi
hozzávalót, dolgozzunk gyorsan, nehogy kihűljön a massza. Szilikonformákba
öntjük, és betesszük egy órára a fagyasztóba. Erre azért van szükség, mert ha
lassan történik a lehűtés, akkor az olajos-zsíros masszából a víz alapú méz ki
fog válni, és ott fog úszkálni a csoki tetején. Ha viszont hirtelen hűtjük le,
erre nem lesz ideje, és bent marad a csokiban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése