|
Cukkíni, jégcsapretek és cékla |
Többen is kérdezték mostanában, hogyan is lehet cukkíniből spagettit készíteni? Nyers spagettit?
Nekem ez már annyira természetes, hogy már jó ideje nincs is spagettis recept itt a blogon, de sokaknak jelenthet ez igazi újdonságot.
Ha szeretnéd megkóstolni, meg tudod rendelni itt:
VEGAFOOD ÉLŐ ÉTEL HÁZHOZSZÁLLÍTÁS, keresd a Z3 kódon
A cukkíni azért alkalmas spagetti készítésére, mert az állaga ropogós, mégis puha, az íze pedig semleges, nem dominál benne egy alapíz sem. A színe is megfelelő, ha meghámozzuk, akkor teljesen fehér, így a tányéron nem is nagyon lehet látni, hogy miből is van az a tészta.
Először is, van a késes módszer: uborkagyaluval hosszában elvágjuk a cukkínit, majd késsel további csíkokra. Ez a módszer nagyon egyszerű, új eszköz beszerzése sem szükséges. Ugyanakkor a végeredmény (főleg, ha nem vagyunk a kés bajnokai), nem biztos, hogy olyan szép lesz, mint amilyenre szeretnénk.
Másodszor vannak olyan hámozó kések, amikbe kis karmok vannak keresztben, hogy a meghámozott zöldséget ne csak egy szalagban, hanem sok vékony csíkban marják fel, így egy egyszerű kézmozdulattal csinos kis spagetti csíkokat kapunk. Nagyobb hipermarketekben lehet kapni, keressétek a konyhai eszközök között!
|
Spirál hámozó kés |
|
használat közben |
|
Az így készített spagetti egy finom nyers szósszal |
A következő eszközzel nem csak olyan hosszú lesz a spagettink, mint a cukkíni hossza, hanem sokkal hosszabb, ugyanis ebben a cukkínit (vagy más zöldséget) úgy kell tekerni, mint a ceruzát a hegyezőben. Akár több méter hosszú spegettit is lehet így készíteni! Csak tekerni kell csuklóból! Szeretem ezt az eszközt, mert kis helyen elfér a konyhában, csak leveszem a polcról, használom, majd elöblítem. Nyaraláskor is elfér a csomagban, tudom magammal vinni. (most nálunk nincs raktáron, de lehet rendelni a rendeles@nyersetelakademia.hu e-mail címen, az ára 8500 forint)
|
spirál vágó |
Ezzel a vágóval készült ez is:
|
cukkíni spagetti |
A legprofibb szerkezet pedig itt látható.A zöldséget csak be kell fogni a gépbe, és kézzel hajdani, mint egy darálót. Többféle feltéte van, vékonyabb, vastagabb spagetti készíthető, használata sokkal egyszerűbb, nem fájdul meg ez ember csuklója a sok tekeréstől. Ugyanolya szép és hosszú csík vágható vele, mint az előzővel! Használat után egy kicsit nagyobb eszköz, amit el kell mosogatni, de megéri!
|
Spirulizer, profi cukkíni spagetti készítő |
|
Használat közben, így készül a cukkíni spagetti |
|
Céklából is lehet... |
Még több fotó és beszerzés
A vágás után a cukkíni kicsit merev. Ilyenkor olyan "roppanós", de van, aki jobban szereti lágyan, kicsit puhábban. Ha kicsit besózzuk, és a sót beledolgozzuk a növény rostjaiba, akkor egy kis levet fog ereszteni, és a cukkíni merevsége eltűnik, talán így még az állag is jobban hasonlít az igazi tészta-cukkínire.Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a sós lét jól kinyomkodjuk, nehogy túlzottan domináljon a sós íz, és talán az öntetet is lehet kevésbé sósra keverni.
|
cukkíni felvágás után |
|
Kicsit besózva... meglágyítva a tésztát |
Ha pedig készen van a spagetti, akkor jöhet az öntet. Többféle öntetet lehet készíteni,
paradicsomos,
gombás, curry-s, vagy más ízesítéssel.
Receptek hamarosan....
2 megjegyzés:
Merre lehet ilyen spiralizálót venni? Akár a gépet, akár a hámozó kést? Nem nagyon találtam sehol.. Köszönöm!
Kedves Sandy, az Élet Virága biotoltban, link: www.juicers.hu
Megjegyzés küldése