2012. december 29., szombat

Mákos tekercs

100% vegán, még méz sincs benne!
Az ünnepek alatt sokan kóstolták, és kérték tőlem a mákos tekercs receptjét. Szerintem is fantasztikus az íze, állaga. És ugyan karácsony már elmúlt, de miért ne lehetne máskor is - bármikor - mákos tekercset készíteni?

Mákos tekercs: a mandulás és a mákos réteg között látszik a gyümölcslap
Egy kisebb tekercshez:
10 dkg pucolt mandula
15 dkg datolya (ez változhat ízlés, és a datolya minősége szerint)
csipet őrölt fahéj
10 dkg mák
1 citrom reszelt héja
1 darab almalap (17x17 cm-es)

A datolyát beáztatjuk, és ha megpuhult, akkor turmixgéppel datolyapépet készítünk belőle. A datolyapép lekvár sűrűségű, és teljesen krémes, puha.
A mandulát beáztatjuk, majd megszárítjuk és nem túl finomra őröljük (a képen is látszanak  fehér rétegben a nagyobb darabok). A datolyapép felével összekeverjük egy jól gyúrható masszává, fahéjjal ízesítjük. (ez lesz a világos tészta). A datolyapépet kis adagokban tegyük a mandulához, és csak annyit, hogy egy tömör, de mégis jól gyúrható massza legyen. Ez függ a datolya minőségétől, és attól, hogy mennyi vízzel készítettük el a datolyapépet, mennyire lágy. A tészta édességét is a datolya mennyiségével tudjuk szabályozni, minél többet teszünk bele, annál édesebb lesz.
A mákot is megdaráljuk, és a maradék datolyapéppel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, ez egy lágyabb massza lesz.
A mandulás tésztát almalap nagyságúra nyújtjuk. Rátesszük az almalapot, jól lenyomkodjuk. Rásimítjuk a mákos krémet, és szépen feltekerjük.
Jó neki, ha áll egy fél napot. Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll. (de nem fog, mert megeszitek :))

Datolya: nagyon fontos, hogy cukor- és mindenféle adalékanyagmentes datolyát vegyél!
Ajánlom ezt: Bio datolya , ebben semmi más nincs, csak datolya. Sem cukor, sem fényezőanyag, sem tartósítószer...
Mi is ezt használjuk!
Ne vásároljatok olyan datolyát, amiben lehetnek adalékanyagok, és olyan datolyát se, amit kimérve árulnak, mert arról sem tudod, hogy mivel kezelték, miben áztatták, és olyan helyről se vásárolj, ahol nincs semmi ráírva a datolya csomagolására! Csak azért, mert ott olcsóbb...
Válaszd az igazit!


2 megjegyzés:

Cat írta...

Gitta! Neked ez a mandulás réteg milyen kemény lett? Mert az enyém eléggé puha maradt, pedig több mandulát raktam bele, de kicsit puhább maradt mint egy marcipán... kicsit megtámogattam útifűvel, de így is..

Gitta írta...

Kedves Cat, a tésztából tudtál volna golyót formázni? Mert akkor jó, ha formázható. A datolya pép lekvár-sűrűségű, a mandula teljesen száraz. Annyi datolya pépet kell tenni a mandulához, hogy még kemény maradjon, és lehessen vele dolgozni.