2010. december 5., vasárnap

Diós-szőlős palacsinta csokiöntettel

Gyümölcspalacsinta gyakran van nálunk, szeretik a gyerekek is. A hűtőben mindig van gyümölcslap, így csak benyúlok érte, és már készíthetem is a gyümölcsös finomságot.


A töltelék most diós morzsa, ami nem más, mint egy laza szerkezetű keverék dióból, mazsolából, kókuszreszelékből. Ebbe a morzsás alapba teszem bele a szőlőt, ettől lesz lédús, finom.

Hozzávalók (1 kisebb darabhoz):
4 kb 20x20 cm-es gyümölcslap (a legegyszerűbb az almából készült gyümölcslap, leírása -itt- található)
10 dkg dió beáztatva
5 dkg mazsola
1 evőkanál kókuszreszelék
1 csapott evőkanál xilit vagy más száraz édesítőszer
20 dkg szőlő


A töltelék hozzávalóit aprítógépben morzsásra aprítjuk, vigyázzunk, hogy ne álljon össze masszává, maradjon morzsás. Éppen ezért használunk itt édesítésre xilitet, vagy más szilárd halmazállapotú édesítőt, hogy ne ragadjon össze.

A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A nagyobb szemeket kettőbe vagy még kisebb darabokra vágjuk.
Összekeverjük a diós töltelékkel.



A gyümölcslapot (amit most a palacsinta-hatás kedvéért kerekre vágtam) tányérra tesszük, és a középső részére halmozzuk a tölteléket. Két oldalról a gyümölcslapot felhajtjuk, kicsit megnedvesítjük, hogy összetapadjon.

Mézzel kevert kakaóporral díszítjük.

2 megjegyzés:

Vámosi Nóra írta...

Ajjj! Ez a fotó gyönyörűséges, és a finomság is nagyon ötletes. Ki kéne próbálnom, bár én sajnos nem vagyok a gyümölcslapok elkészítésének királynője :), nekem kerek aszalóm van, és abban sütőpapírt kell használni, kívül szárad, belül még folyós, eszméletlenül sokat kell aszalni így sütőpapírostul, nem éri annyira az aszalóban keringő levegő, és még így is elszakad, miután lehúzom a sütőpapírról, de majd tovább kísérletezek. Ezért a finomságért megéri!

Gitta írta...

Nóra, írd meg a címed, küldök neked gyümölcslapot!
puszi!