2010. július 19., hétfő

Meggyes kocka

Meggyes, csokis, krémes... egy újabb édesség.
A nyers édességek kicsik. Nincs bennük állományjavító, térfogatnövelő, így nem lesznek felfújt habos ételek. Tömények, formára és ízre egyaránt. Ha pl. tortát készülsz csinálni, válaszd a kisebb tortaformát, mert egy nyers tortából sokkal többen tudnak jót enni, mint egy hagyományosból. (ez csak akkor nem igaz, ha a torta csak gyümölcsből áll)

Ez a meggyes kocka azért praktikus, mert az apró falatkákból tényleg elég egy-kettő. Nem lett túl édes, de a dió az alapban elég tömény. Szerintem ez jó lesz más gyümölcsből is, talán barack, szilva, szőlő. Most ez meggyes, amíg van meggy, addig meggyből...

Hozzávalók: (egy kisebb tálcára való adag)
Az alaphoz:
1 csésze dió (beáztatva, majd megszárítva)
8 szem datolya
1 evőkanál kakaópor
(édesítőszer ízlés szerint, én nem tettem bele, mert a datolya elég édes volt)

Meggyes réteg:
1/4 kg meggy
4 szem datolya
10 csepp stévia
1 evőkanál psyllium husk

Kesuhab:
1 csésze kesudió
1/2 csésze tiszta víz
1/2 citrom leve
1 evőkanál psyllium husk
10 csepp stévia

Csokimáz:
2 evőkanál reszelt kakaóvaj
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál agavé szirup

Az első réteghez a diót aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük a datolyát és a kakaóport, ízlés szerint édesítőszert. Egy nem túl édes, tömör masszát kell kapjunk. Egy kisebb tálca aljára egyenletesen lenyomkodjuk.


A meggyes réteghez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, hozzákeverjük a datolyát és egy kis édesítőszert, és aprítógépben durván felaprítjuk. Nem kell, hogy teljesen homogén massza legyen, kicsit maradhat darabos. A végén hozzátesszük a sűrítő anyagot, a psyllium husk-ot (utifűmag héj), és jól elkeverjük. Rásimítjuk az alapra. Amíg a kesuhab készül, tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a meggyes réteg jól meg tudjon szilárdulni. (olyan jó zselés lesz)

A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Azért került ebbe is utifűmag héj, hogy még véletlenül se folyjon, ez a réteg is szilárd legyen. Ha készen van, rásimítjuk a meggyes rétegre. Ezután nem árt, ha az egész tálcát berakjuk a mélyhűtőbe addig, amíg a csoki a tetejére el nem készül.

A nyers csokihoz felolvasztjuk a kakaóvajat, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ha nincs kakaóvajad, akkor használj csak kókuszolajat. Ráöntjük a jól lehűtött édességünk kesudiós rétegének tetejére, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. Egy két óra után lehet szépen szeletelni. (Ha úgy kezded felvágni, hogy a kesuhab még puha, a csoki a tetején pedig már megszilárdult, akkor vágáskor a csokiréteg fel fog töredezni, mert bele tud süppedni a puha fehér rétegbe. Ha már a kesuréteg is megfagyott, akkor már szépen lehet szeletelni. A kést nem árt forró vízzel felmelegíteni)

Hidegen ajánlom!

10 megjegyzés:

  1. jujj ez milyen jól néz már ki:)

    VálaszTörlés
  2. Húú, ez nagyon guszta!
    Kipróbálom, habár az útifű magot nemtudom, hogy használjam, hogy szilárdít hő nélkűl??

    VálaszTörlés
  3. Emi, az utifűmag-héjt nagyon egyszerű használni, egyszerűen csak hozzá kell keverni a sűríteni kívánt anyaghoz. A saját térfogatának 30-szorosa mennyiségű folyadékot képes magába szívni. Hevítés nélkül.

    VálaszTörlés
  4. Jaj, de nagyon gusztusos! Úgy beleharapnék!!!

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok! Nagyon guszta! És az útifű maghéj tényleg nagyon jó kis "találmány" - már a természet részéről! :)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    En meg nagyon kezdo vagyok a nyers etelek kesziteseben, ezert lenne egy-ket kerdesem :)
    Szeretnem elkesziteni ezt a meggyes kockat, be is aztattam a diot, de aztan elbizonytalanodtam, hogyan is szaritsam meg a diot? Csak ugy, szobahomersekleten, esetleg tegyem ki a napra? Aszalogepem meg nincs sajnos, talan abban kene?
    Es a gyumolcslapokkal kapcsolatban, ami a beigli es mas edessegek alapanyaga: szoval ezeket a lapokat ha napon szeretnem megaszalni, akkor kb. mennyi ideig napoztassam, par ora/nap? Esetleg nem kene lefedni valamivel, hogy ne masszanak ra a bogarak?
    Na ebbol a vegen kerdes-ozon lett... :)

    Elore is koszonom a valaszt!

    udvozlettel,
    Monika

    VálaszTörlés
  7. Mónika, írj nekem levelet ide: gitta@wisoft.hu és válaszolok! Itt túl hosszú lenne!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű ez a sütemény! Egy hivatásos cukrász sem készíthetne szebbet. Gratulálok!

    VálaszTörlés