Ezek a receptek azért is tetszenek nekem különösen, mert mindegyik zsírszegény. Könnyű, mégis laktató, finom.
Az első helyen Emese és Attila cékla salátáját mutatom be. Az étel és a fotó is csodás, persze ezt sem én készítettem, hanem tőlük kaptam. Íme:
Céklasaláta Emese módra:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwTTIT8WDAb588lfBrXaBmVBIggGLcF8bfqLaIAIFQEOdKWoYgUEmM2w_30ILvLDyhW5PohDOIUUIaWPQ0j9vvstw2Sh3sgZqH7XmCoPuTKmD3Wn44ZtNqCNQ9gZarlj2VlJ6yD7HHqR4/s280/c%C3%A9klasalikicsi.jpg)
Hozzávalók:
cékla
sárgarépa
savanyú káposzta
A céklát reszeljük le, a sárgarépát vágjuk szeletekre, a savanyú káposztát adjuk hozzá.
Öntet hozzávalók:
a reszelésnél egybemaradt cékla
tamari szósz
mandula
fokhagyma
mustármag
víz
Az egészet rakjuk turmixba, és elegyítsük el.
A végén a száraz és neves hozzávalókat keverjük össze. Az az igazi, ha mindjárt készítés után fogyasztjuk, mert akkor a répa és a káposzta nem veszi át a cékla színét.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEie7g5GnHmLJ2Bi0TzSxIkJuKctsU8nVvuMlwcsQ_iVh9IjuEXmE1eLAimXkuPI3XqTVPHiegn_Mdv2TCsluCifbSJyRZryC_Hln-GJv1wdM_b1zPQkR5_QVj5TzjbHPtEeA_WEuh1p2mg/s280/c%C3%A9klasali2kicsi.jpg)
A következő Bogi és Gábor receptje, nekem itt a fűszerek harmóniája nyerte el a tetszésemet, íme:
Céklasaláta Bogi módra:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglXLchUS7mQ_aLxY5jQn5yRJBahc4JtDBO14Yi64vCOdeEEz0rQApc30nRx1Jc44cpqNjBvNDw-Rg-Wz8Wa5ADDMDsCXhkRR332q5p2uw26V0J91lUB2ZyhyphenhyphenIsJlnlnZcaLLEq4pUoXDs/s280/c%C3%A9klasal%C3%A1ta3.jpg)
-1 közepes cékla
- pár levél kínai kel
-1 közepes vöröshagyma karika
-1 kiskanál frissen őrölt kömény
-1 kiskanál kakukkfű
-1 kis citrom leve
(ízlés szerint olaj, most nem volt benne)
Ez most egy példa volt, a cékla mellé bármilyen leveles zöld jöhet évszaknak megfelelően. Amikor céklásan készül a salátánk, akkor használjuk ezt a kömény és kakukkfű ízesítést.
A következő céklasalátát Annáék hozták. Édes, finom, lédús, és egyszerű. Engem kedvenc zöldséglémre emlékeztet, mostanában nagyon sok répa+cékla+alma megy le a gyümölcscentrifuga torkán, kinyert lé pedig nagyon finom. Én még egy kis gyömbért is szoktam hozzá tenni. Próbáljátok ki!
Céklasaláta Anna módra
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEnEF-S8-I4d3J1MmCehP1kxHjpgKWjqs7nrmHOUvJ2TOZbMH_ihxY6lrUeInO2zN0scolVWLmQU8Lo0bz0qwAfHzOVdbaaPKZB3V22SQRt3T1JKv4zU7i7Aj98bJi6Bi55Zaa7g3bNnY/s280/c%C3%A9klasal%C3%A1ta2.jpg)
répa,
cékla,
alma,
napraforgómag
A kb. azonos mennyiségű hozzávalókat lereszeljük, és a végén napraforgómaggal megszórjuk.
És már készen is van.
A következő receptet Anitáék hozták, ők most voltak először potluck-on. Ez nem saláta. Előétel, falatkák, vagy desszert, döntsd el kedves Olvasóm. Az viszont biztos, hogy legközelebb ezzel fogom várni a vendégeimet, bármi is lesz a menü:
Céklasalátával töltött almák
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzNqBV08WVFSLe4JzL4U1ZJpSyoyW6_HWLztb3sipNPHDuanVTFrvBjS1a_t3GOpE1STEMAoWGBQZaDioT4ZDQm-JcKSa5IzzSPwA05MaawS4RiWLpj9yc8BtVuQq1fqKRkbTL_a0MsoI/s280/toltottalma.jpg)
fél almák belseje kivájva, megtöltve:
3 db reszelt alma
3 db reszelt cékla
darált dió
agave szirup
tetejükön "almaszósz" és egy fél dió
Hiába, céklaszezon van! :) Nem kekeckedés, de a képek kicsit összekeveredtek, a két középső. Mi a fehér tálban vittük. Persze a recept szempontjából mindegy. :)
VálaszTörlésBogi
Akkor a receptes doksiban is fel vannak cserélve. Bocs. Rosszul emlékeztem, de annyira hasonlítanak, nem? Máris javítom.
VálaszTörlésAkkor most már helyén vannak a képek is.
VálaszTörlés