Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2010. február 19., péntek
Rozmaringos karfiol
Az eredeti ötlet Russel James-től származik. Mint mindig, most is eltértem az eredeti recepttől, mert szerintem túl zsíros, túl tömény lett volna egy az egyben elkészíteni. Az eredetit megtalálod a séf blogján, a saját változat itt:
Szósz:
1/2 csésze kesudió
1 csésze csíráztatott hajdina
1/2 csésze (ez csak kábé, lehet több is) karfiol darabka (a karfiol felvágásakor "leesett" torzsa darabok)
1/2 csésze víz
2 teáskanál felvágott friss rozmaring
1 teáskanál felvágott friss metélőhagyma
1 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál méz (bizony!)
pici só (szójaszósz)
1 kanál fehér miso *
Zöldségek:
1 kisebb fej karfiol
1/2 piros színű paprika,
1/2 fej lilahagyma
pár csepp citromlé, só
A karfiolt egészen apró darabkákra vágjuk, a torzsa részeket beletesszük a turmixgépbe. A paprikát és a lilahagymát is felvágjuk, összekeverjük a karfiollal. Meglocsoljuk citromlével, picit megsózzuk, és félretesszük.
A szószhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Ha túl sűrű, kevés vizet még lehet hozzátenni. A szószt kóstoljátok, mert utána lehet ízesíteni. Elég intenzívnek kell lennie, hiszen a zöldségeken majd eloszlik, és nem fogod töménynek érezni.
Ezután már csak rá kell önteni a szószt a zöldségekre, és már készen is van. Meglepően finom. A tetejére szórj apróra vágott snidlinget, csírákat.
A rozmaring ilyenkor sem fagy el, ott virít a kertben, így a képen látható ágacska friss, üde... A nyers konyhában ritkán használom, de most ehhez az összeállításhoz remek lett.
* misot eredetileg nem tettem bele, és persze úgy is nagyon finom volt. Amikor másodszor készítettem, akkor akadt a kezembe, és a szósznak mindenképpen jót tett. Ha misot használsz, ne tegyél bele mézet, és talán kevesebb citromlé is kell.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Hmmm, ez annyira jól hangzik, hogy összefutott a nyál a számban.. Van is itthon karfiol, azt hiszem, nem kell túl sokat gondolkoznom a hétvégi ebéden :D
Ezt én is kipróbáltam, csak karfiol helyett brokkolival. Isteni volt!
Megjegyzés küldése